Iraanse hackers doen poging om water te vergiftigen in Israël…

Een bericht dat weinig of geen aandacht kreeg in onze landelijke pers is de onthulling door de Britse Financial Times dat Iraanse hackers een poging hebben ondernomen om het computersysteem van de Israëlische drinkwatervoorziening te penetreren. Werknemers van een gemeentelijk watervoorzieningsstation in centraal Israël ontvingen in april ll. een waarschuwing dat de pompen niet goed werkten en ettelijke keren uit- en weer inschakelden alsof ze vanop afstand werden bestuurd.

IT-specialisten ontdekten vervolgens een door Iran geschreven code, die nadat hij was omgeleid via servers over de hele wereld (in een poging de oorsprong ervan te verbergen), de firewall van de watervoorziening verschalkte en de software van het systeem binnendrong. De hackercode probeerde alzo de chloorniveaus te verhogen in water dat naar Israëlische woningen stroomt.

“Als de hackers in hun complot waren geslaagd, zouden we nu, midden in de coronacrisis, te maken krijgen met een ernstige dreiging voor de burgerbevolking alsook een gebrek aan water of nog erger”, zei Yigal Unna, hoofd van Israëls National Cyber ​​Directorate tijdens een toespraak op de CybertechLive Asia-conferentie.

Een westerse functionaris die met The Financial Times sprak, zei dat de aanval ‘geavanceerder was dan men in Israël aanvankelijk dacht. De hackers waren ei zo na succesvol en het is eigenlijk niet helemaal duidelijk waarom het hen uiteindelijk niet is gelukt.”

Iraanse functionarissen ontkennen uiteraard elke verantwoordelijkheid voor de cyberaanval. Alireza Miryousefi, woordvoerder van de Iraanse delegatie bij de VN, zei in een openbare verklaring dat de cyberactiviteiten van Iran “puur defensief en beschermend zijn”.

Bij wijze van vergelding zou minister van Defensie Naftali Bennett naar verluidt een cyberaanval hebben bevolen op de computersystemen van de Iraanse haven Shahid Rajaee. De haven, gelegen in de zuidelijke stad Bandar Abbas, is een van de belangrijkste commerciële centra van het land en is verantwoordelijk voor bijna 50 procent van de buitenlandse handel van Iran. Een westerse functionaris die met de The Financial Times sprak, zei dat hij had vernomen dat de vergelding heeft geleid tot files en lange rijen vrachtwagens in het havengebied.

Hoewel Iran noch Israël officieel erkennen slachtoffer of dader te zijn van cyberaanvallen, wijzen deze gebeurtenissen op een escalatie van de lang aanhoudende spanningen tussen de twee landen en is het tevens de eerste keer dat de landen elkaars civiele infrastructuur aanvallen.

We zien hier een mooi voorbeeld van ‘cyber warfare‘, een nieuwe manier van oorlog voeren waarop het Westen zich maar best tijdig en goed voorbereidt…

 


NUTTIGE LINKS:


(Photo by Nahel Abdul Hadi on Unsplash)