Van Instagram tot… Pedogram is maar een kinderstap…

Social media, we maken er allemaal gebruik van. Want ja, we zijn mee met de tijd, het fleurt het leven wat op en het is plezant communiceren. Maar zoals u wel kan vermoeden is er ook een minder fraaie kant aan die social media. Instagram bijvoorbeeld, het hippe forum voor coole influencers, wordt al jaren intensief misbruikt door… pedofielen en kinderlokkers. Jazeker.

Ouders die een tiener of jonger kind hebben dat gebruik maakt van Instagram zijn dus bij dezen gewaarschuwd. En nee, het is niet voldoende om een account als ‘privé‘ in te stellen in de veronderstelling dat u zo volledig bent afgeschermd. De ‘predatoren’ (jagers) gebruiken ‘hashtags‘ om kinderen te lokaliseren op het platform. Als uw kind ooit op een of andere foto heeft geleukt, verschaft deze reactie een link naar hun account en kunnen zij dus via ‘direct messaging‘ worden benaderd en gemanipuleerd (grooming).

HET PARADIJS VOOR PEDOFIELEN

Er staan talloze (volgens sommigen miljoenen) pedofiele accounts op Instagram en ontelbaar veel lokkers die het forum afschuimen. Verscheidene pedo-accounts tellen immers vele duizenden volgers (waarschijnlijk pedofielen). Kan dat zomaar?, vraagt u zich af. Blijkbaar wel. Want de praktijk wijst uit dat Instagram weigert deze immorele accounts van het platform te halen. Aan de klachten van gebruikers, die verdachte accounts signaleren aan Instagram, wordt weinig of geen gevolg gegeven. Zelfs foto’s met expliciete, seksueel beladen beelden kunnen op dit platform gewoon door de beugel.

Het rapporteren van onwenselijke content op Instagram is ook geen eenvoudige zaak. Waarom is de button om verboden content te redflaggen zo inefficiënt opgezet en mankeert er de mogelijkheid om heel gericht ‘pedofilie‘ aan te geven? Als u dus een klacht heeft, kan u enkel maar het ‘help center‘ contacteren, en dat is een omslachtig gedoe. Instagram werpt hier dus een hindernis op, het kan geen toeval zijn. En lijkt pedofielen dus de hand boven het hoofd te houden en zo online seksuele uitbuiting van kinderen te faciliteren.

BABIES TE KOOP VIA INSTAGRAM

Een sterk voorbeeld van Instagram’s nalatigheid: in Iran werden afgelopen maand 3 mannen gearresteerd op verdenking van kinderhandel via Instagram. Zij waren op Instagram bezig met de verkoop van twee babies, het ene amper 20 dagen jong, het andere kind 2 maanden oud. De babies waren opgekocht bij arme families en openlijk aangeboden op Instagram voor prijzen tot $ 2500. De Iraanse rechercheurs ontdekten op het eerste gezicht een 15-tal accounts die zich met dit soort praktijken bezig houdt. Uiteraard beperkt deze handel zich niet tot Iran.

Instagram, dat dit soort praktijken kennelijk door de vingers ziet, is eigendom van Facebook. Mark Zuckerberg is al langere tijd van plan ‘end-to-end encryption‘ te introduceren voor Whatsapp, Messenger en Instagram. Dat is heel slecht nieuws voor ouders en hun kinderen, want die encryptie zou de pedofielen op het platform volledige anonimiteit, vrij spel en toevlucht bieden. Die encryptie betekent dat tekst en beeld in posts digitaal worden gescrambeld zodat alleen verzender en ontvanger het bericht kunnen zien/lezen, zelfs de techneuten van het social platform kunnen deze berichten niet langer ontcijferen. De politie staat dus redelijk machteloos.

ENCRYPTIE IS ONWENSELIJK

Intussen liggen de aandeelhouders van Facebook dwars. Zij willen op de vergadering van aandeelhouders tegen encryptie stemmen, precies om de mogelijkheid open te laten om kindermisbruik te detecteren. Ook de overheden in de VS, Verenigd Koninkrijk en Australië zetten druk op Facebook om een ‘achterdeur’ te creëren of een bypass, om zo toegang te verkrijgen tot bepaalde accounts die onderwerp uitmaken van gerechtelijk onderzoek. Facebook weigert tot op vandaag hieraan gevolg te geven…

Is pedofilie werkelijk zo een probleem op de social media platforms? Michael Passoff, oprichter van het adviesbureau ‘Proxy Impact‘, laat weten dat er in 2019 in de VS maar liefst 70 miljoen foto’s en video’s waarop kinderen worden misbruikt, zijn aangegeven bij de overheid. Dit is nog maar het topje van de ijsberg. En zowat 85% ervan werd gelinkt aan Facebook/Instagram. Passoff stelt: ‘Indien de tech giant doorzet met zijn encryptie, zal minstens 70% van al dit ‘materiaal’ in de toekomst ongestraft onder de radar blijven.

Mark Zuckerberg, nog altijd de grootste aandeelhouder met finaal beslissingsrecht, geeft aan dat hij zich hierom wel ‘zorgen’ maakt, maar dat de kindermisbruikers, ondanks de encryptie, ook op andere manieren kunnen worden ontmaskerd, bijvoorbeeld door analyse van patronen en activiteiten… Inmiddels heeft Whatsapp zijn militaire encryptie ingevoerd. Instagram of Pedogram zal wel volgen…

 


VIDEO: Instagram hashtags and pedophiles


VIDEO: Instagram is “Predators’ Paradise” for Sex Trafficking, Child Abuse, and Pedophilia

In deze video waarschuwt het ‘National Center on Sexual Exploitation‘ voor het groot volume aan pedofiele activiteit op Instagram, dat in toenemende mate wordt aangewend door kinderlokkers.


VIDEO: Instagram : L’accès direct pour les pédophiles

In deze video wordt demonstreerd hoe makkelijk het is om een valse kinderaccount aan te maken, en hoe snel de pedofielen hierop inhaken met uitnodingen en complimenten (grooming).


NUTTIGE LINKS:


PHOTO BY: Egor Vikhrev, Lance Matthew Pahang & Katka Pavlickova (Unsplash)