Ze is bloedmooi, de rust zelve, scherp van geest, welbespraakt en een grootmeester in de repliek. Kayleigh McEnany…

A new star is born. Aan het firmament van Washington DC fonkelt een nieuwe ster die het ‘journaille’ aldaar sterren doet zien. Sinds kort is Kayleigh immers de nieuwe persverantwoordelijke voor het Witte Huis. En in die korte tijd heeft deze blitse blondine de reputatie opgebouwd van perslui die naast het lijntje kleuren zonder pardon op hun plaats te zetten. Altijd civiel en vriendelijk, dat wel, maar ook genadeloos filerend als het moet. En ja, een mooi en innemend kijkstuk op zich.

Kayleigh (1988 – Tampa Florida, getrouwd – 1 dochter) studeerde rechten aan de Harvard Law School en startte haar mediacarrière als commentator bij CNN. Vóór ze een Trump-supporter werd was Kayleigh vrij kritisch voor de huidige president. Hoewel ook Obama dikwijls onder vuur kwam te liggen. In 2017 verliet ze CNN en ging ze o.a. aan de slag als producer van Mike Huckabee op Fox News.

Die noemt haar een ongelooflijk nauwkeurige researcher, iemand die te allen tijde perfect haar huiswerk maakt. Mensen die haar minachten komen dus steevast bedrogen uit. Haar talent werd opgemerkt door de Republikeinse Partij, die haar de job aanbod van nationaal woordvoerder. En toen Stephanie Grisham haar functie van persverantwoordelijke voor het Witte Huis opgaf om Melania Trump’s team te vervoegen, werd die functie ingepikt door Kayleigh.

Ze liet zich al vanaf de eerste werkdag opmerken. Op 1 mei 2020 vroeg een reporter van Associated Press haar schamper: ‘Will you pledge to never lie to us from that podium?’. Zonder aarzelen antwoordde Kayleigh: ‘I will never lie to you. You have my word on that’.

Veel Witte Huis-correspondenten menen dat ze lid zijn van een ‘bevoorrechte klasse’. Ze eisen het recht op om met modder te gooien naar de president of diens medewerkers. Of ze stellen niet terzake doende vragen en vuren venijnige ‘gotcha-vragen‘ af om te scoren op de kap van de president. Maar perslui houden er anderzijds niet van te worden tegengesproken of herinnerd aan de ethische code van hun beroep.

Die code stelt namelijk dat ethische journalistiek ernaar streeft de vrije uitwisseling van informatie te verzekeren, dit op een manier die accuraat, eerlijk en grondig hoort te zijn. Dus verifiëren vooraleer te publiceren, nooit opzettelijk feiten verdraaien/spinnen of uit hun context rukken…

Sinds mei van dit jaar is het dus aan Kayleigh om de journalisten bij de les te houden en dat doet ze tot hiertoe voortreffelijk.

HIER ZIET U ZE AAN HET WERK:


VIDEO: Press Secretary McEnany SHUTS DOWN JIM ACOSTA from CNN